T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAĞCILAR - Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Ağ İşletmenliği

Ağ İşletmenliği Dalı

Tanımı

• Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Görevleri

• İş organizasyonu yapmak,

• Analiz yapmak,

• Algoritma yapmak,

• Ağ kurulacak ortamı (ağın altyapısını) oluşturmak,

• Oluşturulan ortama fiziksel olarak bilgisayar ağı kurmak,

• Geniş ağ sistemleri için yönlendirme yapmak,

• Bilgisayar ağını yönetecek sunucu işletim sistemini kurmak,

• Sunucuyu ağdaki bilgisayarların yöneticisi olarak tespit etmek,

• Ağ ortamında oluşabilecek fiziksel ve yazılımsal sorunları gidermek,

• Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

Meslek Elemanında Aranan Özellikler

• Sistemli düşünme gücüne sahip,

• Matematikle ilgili konularda başarılı,

• Kendini yenileyebilen,

• Araştırmacı,

• Sabırlı ve dikkatli, sorumluluk sahibi,

• Şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen,

• Ayrıntılara önem veren,

• Bireysel karar verme yeteneği güçlü olan,

• Mantığı güçlü, dikkatli ve de sabırlı,

• Yabancı dile ilgi duyan kimseler olmaları gerekir.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Endüstride ve işletmelerde bilgisayar kullanılacak iş ortamlarında çalışırlar. Ayrıca geniş ağ bağlantıları oluşturabilmek için dış ortamda, oluşturulan ağların yönetimi için sunucuların bulunduğu büro ortamlarında çalışırlar. Birinci derecede cihaz, alet ve yazılımlarla ilgilidirler. Ancak, zaman zaman meslektaşları ve müşterilerle iletişim kurmaları gerekir.

İş Bulma İmkânları

Bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticarî kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo- televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkânına sahiptirler. Ayrıca kendi adlarına işyeri açabilirler.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

• Meslek eğitimi , 2006-2007 eğitim öğretim yılından itibaren meslek liselerinin Bilişim Teknolojileri Alanı, Ağ İşletmenliği dalı programında verilmektedir.

• Bu alan mezunları; meslek yüksek okullarının Bilgi Yönetimi (Uzaktan Eğitim veya Açık Öğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Örgün veya Uzaktan Eğitim), Bilişim Yönetim, e-Ticaret ve Masaüstü Yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik-Bilgisayar Öğretmenliği, Kontrol Öğretmenliği bölümlerine ve Yönetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak 2015 yılında Cisco Yetkili Yerel Eğitim Merkezi (CiscoNetworkingAcademy)ünvanını aldık. Ve okulumuzda öğrencilerimize 2015 yılından itibaren sertifikalı Network eğitimleri verilmeye başlanmıştır.

Yayın: 15.10.2015 - Güncelleme: 24.02.2020 10:02 - Görüntülenme: 3893